Aanmaningen

Aanmaning

Aansporing (schriftelijk) tot het alsnog betalen van een openstaande rekening.

Incasso

De inning van vorderingen.

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening Schuldhulpverlening komt voor in veel verschillende vormen. Op deze site wordt een aantal officiŽle instanties besproken waar je hulp zou kunnen zoeken. Het voordeel van aankloppen bij officiciŽle instanties is dat je zekerheid hebt dat je professioneel geholpen wordt, en dat er veelal gewerkt wordt met een gedragscode en klachtenrecht. Ook zul je niet hoeven te betalen voor deze schuldhulpverlening: dit is wettelijk verboden. Als je bij ťťn van die officiŽle instanties aanklopt, zullen ze eerst allerlei informatie van je willen. Je krijgt een aanvraagformulier of een intakegesprek waar je veel vragen moet beantwoorden over je schuldensituatie.

Naar aanleiding van deze informatie zal de schuldhulpverlener proberen een oplossing te gaan vinden. De mogelijkheden voor schuldhulpverlening zijn afhankelijk van de situatie, de soort schulden, de woonplaats, de schuldhoogte en de schuldenaar zelf. De schuldhulpverlener kan bijvoorbeeld een krediet aanvragen bij de kredietbank, een schuldbemiddeling opzetten, budgetbegeleiding realiseren, en hij kan vaak ook een wettelijk traject in gang zetten wanneer een minnelijk traject niet te realiseren is.

Afhankelijk van de instantie waar je heen gaat zal ook aandacht worden besteed aan de oorzaken en de resultaten van je schulden op emotioneel gebied. Je kunt worden doorverwezen voor psychosociale hulpverlening en je kunt geholpen worden om in de toekomst te voorkomen dat je in de schulden komt.

Schuldhulpverleninginstanties in Nederland kampen vaak met grote drukte. Er zitten erg veel mensen in financiŽle problemen en zij willen allemaal direct of nog liever gisteren geholpen worden. Veel schuldhulpbureaus hebben niet de capaciteit om deze vraag naar hulp te verwerken. Vooral bij de gemeentelijke schuldhulpbureaus leidt dit soms tot lange wachtlijsten, soms tot een half jaar. Als er sprake is van een crisis, zoals huisuitzetting of afsluiting van energie, zal de schuldhulpverlener vaak wel op korte termijn een gesprek (crisisintake) hebben met de schuldenaar om te proberen direct in te grijpen. Wanneer je lang moet wachten op een intake, is het soms wel mogelijk alvast wat tips te krijgen om de tijd tot de intake te overbruggen.


Schulden voorkomen


Regel een betalingsregeling

Als u schulden heeft is het verstandig om zelf betalingsregelingen te treffen met de schuldeisers voordat uw schuld aangemeld wordt bij een deurwaarder. U voorkomt zo dat u extra kosten moet betalen.

Mocht de schuld al zijn aangemeld bij een deurwaarder dan kan er in een aantal situaties alsnog een betalingsregeling getroffen worden, inclusief de extra kosten. Mocht dit niet lukken en de schuld wordt niet geÔncasseerd dan zal de deurwaarder naar de rechter gaan om te proberen alsnog de schuld via een beslag op uw uitkering of salaris geÔncasseerd te krijgen.